Prosessin ideaa ja käytäntöä
Heimoprosessi on yhteisösuunnittelun kokeilu, joka tutkii mahdollisuuksia organisoida ja suunnitella ihmisten välistä vuorovaikutusta ja yhteisöllisyyttä uudenlaisilla tavoilla. Tarkoituksena on muodostaa moderneja heimoja, jotka tuovat uudenlaisia yhteisöllisyyden ja sosiaalisen vuorovaikuttamisen elementtejä jäsentensä elämään. Tavoitteena ei ole muuttaa omaa elämää dramaattisesti, vaan tuoda siihen hienovaraisella tavalla jotakin lisää.
Prosessin käynnistämää heimoa voi verrata perinteiseen sukuun ja oman heimon jäseniä sukulaisiin. Samalla tapaa kuin suku on usein ihmisen elämässä jossakin taustalla tuomassa turvaa sekä tarjoamassa apua ja läsnäoloa tarpeen vaatiessa, myös heimo voi muodostua jäsenilleen vastaavaksi tukiverkoksi.
Miten heimot käytännössä toimivat?
Heimojen perustoimintaa ovat erilaiset tapaamiset ja kokoukset sekä kasvokkain että virtuaalisesti. Jokainen heimo suunnittelee omaa toimintaansa myös itsenäisesti, mutta prosessin kehittäjien suositus on, että heimo järjestää heimokokouksen esimerkiksi kerran kuukaudessa ja pienimuotoisempia tapaamisia aina tarpeen vaatiessa. Heimokokous voi olla hyvin vapaamuotoinen ja tapahtua vaikkapa puistossa, metsässä tai yökerhossa myös siten, että heimon jäsenet ovat paikalla sovitusti, vaikka eivät välttämättä edes toistensa seurassa. Pienimuotoisemmilla heimotapaamisilla viitataan alle kymmenen heimojäsenen rentoihin tapaamisiin, jotka voivat toteutua kahvilassa, lenkillä tai vaikkapa jonkun kotona.Tapaamisten rytmi voidaan sopia vaikka siten, että kukin heimolainen järjestää kerran kuussa heimotapaamisen ja kerran kuussa osallistuu sellaiseen. Sekä kokousten että tapaamisten olennaisimmat tarkoitukset ovat yhteisöllisyys sinänsä, läsnäolo ja syvällinen tutustuminen. Erityisesti myöhemmässä vaiheessa tapaamisilla voi olla myös muita sisältöjä ja päämääriä, jotka voivat olla heimon sisäisiä tai heimoprosessin kehittäjien tarjoamia mahdollisuuksia.
Heimojen ja heimojäsenten vuorovaikutus voi tapahtua spontaanisti ja määrittelemättömällä tavalla ja/tai erilaisten inspiroivien ja kasvattavien leikkien kautta, joita heimoprosessin fasilitoijat kehittävät heimoille virikkeeksi ja viihteeksi. Osa vuorovaikutuksesta voi olla myös hyvin käytännöllisen tarpeen määrittämää, vaikkapa vaihtokauppaa yhteisistä autokyydeistä lastenhoitoapuun tai pyörän korjaukseen. Heimot voivat järjestää matkoja, juhlia tai vaikkapa heimon omia rituaaleja. Olennaisena lähtökohtana on, että jokainen heimo suunnittelee oman toimintansa haluamallaan tavalla ja myös säätää demokraattisesti sen intensiteettiä ja fokusta. Tähän suunnitteluun tarjotaan prosessin kehittäjien toimesta erilaisia välineitä kuten lomakkeita, joiden avulla suunnittelu ja äänestäminen tapahtuu mahdollisimman kevyesti ja nopeasti.
Luettelo heimon mahdollisista hyödyistä, toimista ja tavoitteista:
- kokemus ja ajatus heimoon kuulumisesta- yhteisöllinen tuki ja sosiaalinen aktiivisuus
- heimoystävyydet
- viihde- ja viriketoiminta (retket, matkat, illanvietot, juhlat ym.)
- käytännön apu (muutto, kuljetus, lastenhoito ym.)
- heimolaisten erilaisten taitojen ja kykyjen vaihtokauppa
- terapeuttiset hyödyt ja ihmisenä kasvaminen
- etäyhteisö (virtuaalinen läsnäolo)
- prosessin kehittäjien tarjoamat inspiroivat vuorovaikutusmenetelmät ja leikit sekä kasvattavat prosessit
- uudenlaisen elämisen mallin kehittäminen ja siihen osallistuminen
- heimoprosessin isommat tilaisuudet, jotka yhdistävät kaikki heimoja
- et cetera...
Kyse on siis todellisesta yhteisöllisyydestä, mutta samalla viihteellisestä leikistä sekä jossain määrin myös kuin virallisesta rakenteesta, jonka vastine voisi olla yhdistys tai osuuskunta. Heimot voivat keskenään myös päättää perustaa esimerkiksi yhdistyksen, jos jonkinlaiseen viralliseen toimintaan on tarve. Tällöin heimo ei siis kuitenkaan muutu yhdistykseksi, vaan se on edelleen heimo, joka on sen lisäksi perustanut yhdistyksen.
Muiden päämääriensä lisäksi heimoprosessi on periaatteellisuuden tasolla luotu edistämään hyvyyttä, oikeudenmukaisuutta ja rehellisyyttä sekä lisäämään rakkauden ja välittämisen määrää maailmassa ja toivomme kaikkien osallistujien virittyvän yhdessä tämän päämäärän mukaisella tavalla parhaansa mukaan.
Tervetuloa mukaan!
Ota yhteyttä:
https://www.meetup.com/Heimo-an-experiment-in-community-building/
* Prosessin alkuvaiheista on tehty sosiologian gradu.
* Prosessin alkuvaiheista on tehty sosiologian gradu.